Борисов призова САЩ и Китай да се съобразят с чудовищните промени в климата

15:52, 02 дек 19 / Политика 25 4285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера“, заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си в рамките на 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

Борисов посочи, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60.

„В същото време, искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%“, каза премиерът пред лидерите на световния форум в Мадрид.

Българският министър-председател подчерта, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.

„Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.“, акцентира Борисов, цитиран от правителствения пресцентър. Той бе категоричен, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.

„Емисиите на ЕС са само 9% от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай“, каза още министър-председателят Бойко Борисов в рамките на Конференцията. Той отбеляза, че ЕС намалява своите емисии и добави, че по този въпрос здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място.

Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“, каза в заключение премиерът Борисов.

Домакин на световния форум е министър-председателят на Кралство Испания Педро Санчес.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

Преди срещата Борисов поздрави новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел по повод встъпването му в длъжност.

Премиерът пожела успех и на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "И двамата сме убедени, че изменението на климата е сериозна и пряка заплаха, която няма да подмине никого. От всички нас, както и от решенията на форуми като днешния, зависи бъдещето на следващите поколения", написа Борисов във Facebook.

Заедно с новите председатели на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел българският премиер обсъди важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС.

Борисов разговаря и с държавния секретар на Ватикана - Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Българският премиер е споделил с него страховете си, че живеем във време, в което религиите твърде често се използват с користни цели. "В този смисъл, винаги съм работил за издигането авторитета на вярата пред обществото. В България различните религиозни общности съжителстват в мир и разбирателство. Предадох почитания си към Негово светейшество папа Франциск чрез държавния секретар Паролин", написа Борисов във Facebook.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама