Цената на разрешителното за строеж ще е по-висока в центъра на София?

21:30, 02 дек 19 25 2608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цената на разрешителното за строеж в столицата да зависи от региона. Това е една от идеите, залегнали в проекта „Визия за София”, който предстои да бъде разгледан от общинския съвет.

Предлага се за централните градски части на столицата и районите в полите на Витоша таксите за разрешителни да са по-високи. Като пример експертите посочват квартали като „Манастирски ливади”, „Витоша”, „Малинова долина”, където разрешителното да е по-скъпо.

За други като „Орландовци”, „Надежда” и „Левски” – таксите да са по-ниски. 

Идеята е по-скъпи да са строителните разрешителни в по-гъсто населените райони.

Очакванията са така да се ограничи пренаселването и презастрояването на някои части на столицата. 

Промените в цените на разрешителните се очаква да повлияят и на цените на жилищата.

Според консултантите по недвижими имоти, ако цените в северната част на София станат по-изгодни и са съчетани с повече зеленина и добри улици, това ще привлече и инвеститорите, и купувачите.

В зоните с по-ниски цени на разрешителните, които обаче са и по-неатрактивни, трябва да се инвестира и в социална инфраструктура, сочат експертите – като училища, поликлиники и медицински центрове, предава bTV.

В зоните с по-ниски цени на разрешителните, които обаче са и по-неатрактивни, трябва да се инвестира и в социална инфраструктура, сочат експертите – като училища, поликлиники и медицински центрове.

Изнасянето на част от общинската администрация извън южните и централни райони също ще помогне за пренасочване на търсенето в други части на града.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама