Макрон е изправен пред вълна от стачки заради пенсиите

14:45, 03 дек 19 / Свят 25 2113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влакове са отменени, училища са затворени: Франция прави планове за действие при извънредни ситуации във вторник заради огромна стачка срещу пенсионните реформи, която представлява едно от най-големите предизвикателства досега за политиката на президента Еманюел Макрон.

Служителите на метрото и железопътните пари в Париж ще напуснат работата от четвъртък, като се ангажират с широкото подпомагане на протеста си срещу плановете, за които те казват, че ще изискват милиони да се пенсионират по-късно или да бъдат изправени пред намалени пенсии.

Това е най-новото изразяване на недоволство от широка част от френското общество, от полицията и пожарникарите до учителите и служителите в болниците - както и от движението на „жълтите жилетки“, изискващо подобряване на жизнения стандарт.

В постепенното оформяне на реформата прозира призракът от 1995 г., последният голям опит за промяна на пенсионната система, когато седмици на стачки парализираха страната и принудиха правителството да отстъпи.

„Социалното недоволство сега е по-силно, отколкото беше през 1995 г.“, каза Бернар Тибо, бивш лидер на CGT по време на протестите преди 24 години.

Магазините за велосипеди са затрупани със заявки за наем, услугите за споделено пътуване планират да добавят шофьори, а операторите на електроскутери предлагат специални оферти, за да помогнат на пътниците да се справят с очакваните задръствания.

Провокация

Досега Макрон беше в състояние да избягва противопоставянето на предишни реформи, включително по-малко рестриктивни трудови закони и намаляване на данъци, за да насърчи наемането и преразглеждането на образователната система.

Той дори прокара промени в държавния железопътен оператор SNCF, считан дълго за недосегаем бастион на профсъюзите, прекратявайки гаранциите за доживотна работа и други предимства за новите служители.

Тези успехи само ентусиазираха профсъюзните лидери, които обещаха да продължат стачката си, докато Макрон не се откаже от обещанието си за кампания за „универсална“ пенсионна система.

Това ще премахне 42 "специални режима" за сектори, вариращи от железопътни и енергийни работници до юристи и служители на Парижката опера, които често предоставят на работниците по-високи пенсии или ранно пенсиониране.

Но синдикатите твърдят, че промените биха наложили на практика милиони работници от частния сектор да работят след законната възраст за пенсиониране на 62 години, ако искат да получат пълната пенсия, която им е обещана.

"Явната провокация се опитва да каже, че тази реформа ще се отрази само на специалните схеми", каза Филип Мартинес от профсъюза на CGT миналата седмица.

„Срамна лъжа“, продължи той. "Всички разбират, че това е реформа, която ще засегне както обществения, така и частния сектор."

Доста вреден

Премиерът Едуар Филип призна, че постепенно трудовият стаж за пенсия на френските работници ще се увеличава, но не трябва да се обявяват конкретни подробности за ремонта преди средата на декември.

И докато 76 процента от анкетираните в анкета на Ifop, публикувана в неделя, подкрепиха реформата, 64 процента не вярват на правителството да я оттегли.

Полицейските профсъюзи, събирачите на боклук, диспечерите на въздушното движение и служителите на „Ер Франс“ заявиха, че ще започнат стачки в четвъртък, а най-големият съюз за учители в началните училища очаква четири от 10 училища да останат затворени.

SNCF и парижкият метрооператор RATP ще обявят в 17:00 във вторник вероятния брой съкращения на услугите, като се очаква да съответстват на подобен протест на 13 септември, когато повечето парижки линии бяха затворени напълно.

Митингите и спирането на работата са планирани в десетки градове, като се очаква двете най-големи демонстрации да са в Париж, които ще се съберат на Place de la Nation.

Длъжностните лица вече наредиха парижките фирми по маршрутите на протестите да затворят офисите в четвъртък, което предизвиква опасения среда търговците на дребно, че дългата стачка ще доведе до тежки загуби за бизнеса им.

"Това е период на големи разходи", каза Франсоа Аселан, президент на асоциацията за малки и средни предприятия CPME, пред радио "Франс инфо".

"Смятаме, че един ден от общи стачки отнема около 400 милиона евро приходи за страната, включително близо 200 милиона евро за региона на Париж", каза той.

И ако стачката продължи, предупреди той, "това може да бъде откровено много вредно, особено с идването на Коледа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама