Германската прокуратура претърсва офисите на Volkswagen

09:45, 04 дек 19 / Свят 25 1976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следователи от прокуратурата в Брауншвайг претърсва бизнес помещения на "Фолксваген" във Волфсбург, съобщава Ханделсблат. Причината е разследването срещу отделни обвиняеми, свързани с дизелови превозни средства с двигатели от тип EA 288, заяви компанията.

Твърденията се основават на технически факти, които самият компетентен орган за разследване и лицензиране разкри на ранен етап. „"Фолксваген" си сътрудничи с прокуратурата, въпреки че компанията счита тяхното юридическо тълкуване и произтичащото от него разследване за неоснователни.

Двигателят с обозначението EA 288 е уличен за централен обект в манипулациите с отделяни емисии. Говорител на VW заяви, че това не е разследване срещу самата компания, а срещу лица, „далеч под борда“, предаде Нова телевизия.

През септември тази година за пръв път възникна подозрението, че двигателят тип EA 288 вероятно е модифициран с цел манипулация. "Фолксваген" призна през септември 2015 г., че е манипулирал дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер. Това е гарантирало, че дизеловите автомобили спазват границите за азотния оксид на тестуването, но на пътя токсичните емисии са многократно повече.

Процеса по скандала е струвал на групата досега повече от 30 милиарда евро. Поради обявените манипулации на по-стария тип двигател EA 189, помещенията на фабриката на VW във Волфсбург вече бяха претърсени десетки пъти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама