България участва в мащабна акция на Европол с над 200 ареста за пране на пари

12:48, 04 дек 19 / Свят 25 2331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правоприлагащите органи на 31 държави, подкрепени от Европол, Евроюст и Европейската банкова федерация (ЕБФ), засилиха усилията си за борба със схемите за незаконен трансфер и пране на пари, съобщава Европол.

Петата по рода си акция срещу пране на пари се проведе между септември и ноември 2019 г., в резултат на което бяха идентифицирани 3 833 финансови „мулета“ заедно с 386 вербуващи мулетата, от които 228 бяха арестувани. Бяха открити 1 025 криминални разследвания, много от които все още продължават. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали със съобщения за 7 520 измамни сделки с мулета на пари, предотвратявайки обща загуба от 12,9 милиона евро.

Органите на реда, съдебни и финансови власти от Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Великобритания, САЩ и Украйна са участвали в тази международна операция.

Европол и Евроюст организираха различни оперативни и координационни срещи в Хага, за да обсъдят уникалния подход на всяка държава-членка за справяне с паричните измами в съответната държава. По време на тримесечната акция Европол подкрепи операциите, като подпомогна националните органи при кръстосани проверки на бази данни и събиране на разузнавателни данни за по-нататъшен анализ. Евроюст пък допринесе за бързото придвижване и улесняване на изпълнението на европейските заповеди за разследване.

Паричните мулета, за разлика от колегите им за търговия с наркотици, не прекарват незаконни стоки през физическа граница. Вместо това те участват - често несъзнателно - в дейности за пране на пари, като получават и прехвърлят незаконно придобити пари в банкови сметки и/или държави.

Вербуващите паричните мулета измислят гениални начини да примамят набелязаните субекти. Тази година случаите, свързани с „романтични измами“, отчитат възход, като престъпниците все повече набират мулета на пари в сайтове за онлайн запознанства, изучавайки жертвите си във времето, за да могат да ги убедят да открият банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Престъпниците също все повече се обръщат към социалните медии, за да наемат нови съучастници чрез онлайн реклами за бързо забогатяване. Тази техника е особено популярна сред студенти и млади хора.

Дори и мулетата на пари да действат неволно, те извършват престъпление. Правните последици могат да бъдат тежки. В зависимост от правната рамка на страната, мулетата могат да бъдат изправени пред дълъг затвор и да се сдобият с криминални досиета, които биха могли да им навредят сериозно до края на живота им, като никога не бъдат в състояние да се сдобият с ипотека или да открият банкова сметка.

За да се повиши осведомеността за този вид измами, днес стартира кампанията за осведомяване #DontbeaMule в цяла Европа. С материали за повишаване на осведомеността, достъпни за изтегляне на 25 езика, кампанията ще информира обществеността за това как действат тези престъпници, как можем да се защитим и какво да направим, ако станем жертва.

През следващата седмица международни партньори от органите на реда и съдебните органи, заедно с финансовите институции, ще подкрепят кампанията на национално ниво.

„Мислите ли, че можете да бъдете използвани като муле? Действайте сега, преди да е станало твърде късно: спрете да превеждате пари и незабавно уведомете банката и националната си полиция“, се казва в текста на кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама