Световен доклад определи страните, най-силно засегнати от природни бедствия

15:00, 04 дек 19 / Свят 25 2133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия се оказа на трето място в новата класация на световните държави по Индекса на глобалния климатичен риск (KRI) за 2018 г.

Докладът беше представен днес от германската екологична организация Germanwatch в Мадрид на Световната конференция на ООН за изменението на климата.

Според проучването жегата и сушата са довели до смъртта на 1200 души в Германия, щетите от екстремно време възлизат на около 1,2 милиарда евро. Първите две места в класацията заеха Япония и Филипините.

Високата вода във Венеция спадна до 77 сантиметра

В дългосрочен план бедните нации страдат най-много от природни бедствия. Между 1999 и 2018 г. според проучването най-засегнати са Пуерто Рико, Мианмар, Хаити, Филипините и Пакистан. Германия в дългосрочното класиране зае 17-ото място.

Над 12 хиляди екстремни метеорологични събития през последните 20 години доведоха до смъртта на повече от 495 хиляди души и причиниха щети на стойност над 3,17 трилиона евро. Вероятността от екстремни горещини в Европа се е увеличила около 100 пъти в сравнение с началото на ХХ век, казаха германски природозащитници.

Индексът KRI показва степента, в която отделните страни са били засегнати от екстремни метеорологични явления, по-специално горещина и урагани, както и наводнения и други природни бедствия.

Охридското езеро разкрива какъв е бил климатът преди 1 милион години

В същото време анализаторите вземат предвид както броя на жертвите, така и икономическите щети, произтичащи от подобни явления в съотношение с населението и БВП на страната. Germanwatch се основава на световно признатата база данни NatCatService, създадена от германската презастрахователна компания Munich Re, както и на данни от Международния валутен фонд.

Авторите на доклада подчертават, че събраните данни не позволяват да се направи пряк извод за това каква част от природните бедствия е пряко причинена от изменението на климата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама