Доналд Тръмп напусна срещата на НАТО заради шегаджийски коментари на световните лидери

16:49, 04 дек 19 / Свят 25 2172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп отмени пресконференция и прекрати своето участие в срещата на НАТО, съобщава „Индипендънт”, цитиран от bTV. Причината е, че Тръмп е реагирал гневно на видео, в което световните лидери си правят шеги на негов гръб.

Американският президент беше попитан дали е видял клипа, в който неговите международни партньори се шегуват за неговата експлозивна конференция с Еманюел Макрон.

От кадрите се вижда как по време на оживен разговор, в който участват също холандският премиер Марк Рюте и британската принцеса Анна, Джонсън пита Макрон защо е закъснял за приема. Вместо Макрон Трюдо отговаря на въпроса и казва, че Макрон е закъснял, защото е трябвало да участва в продължила неочаквано дълго непланирана пресконференция заедно с Тръмп. Както и на предишната среща на върха и този път Тръмп пренебрегна протокола и използва публичните прояви със съюзнически лидери, за да отговаря на въпроси на представители на международните медии. По повод на продължилата 40 минути непланирана пресконференция на Тръмп, Трюдо с усмивка казва на кадрите, излъчени по канадската телевизия, че хората от екипа на Тръмп направо са зяпнали от изненада.

В отговор на репликата на Трюдо, американският президент нарече канадският премиер „двуличен”, когато бе попитан за видеото сряда следобед. "Той е двуличник", каза Тръмп.

"Намирам го за много приятен човек, но истината е, че му казах директно, че не плаща два процента (за отбрана) и виждам, че не е много радостен по този повод. Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада има пари", каза Тръмп за Трюдо във връзка с темата за разходите за отбрана на страните членки на НАТО, които според американския президент трябва а са поне 2 % от БВП.

Въпреки това, по време на изказването си с германския канцлер Ангела Меркел, американският президент определи Джъстин Трюдо като „добро момче”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама