Рибар от Балчик: Няма риба тази година

17:00, 05 дек 19 25 3673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма риба тази година. От 20 години се занимавам с риболов, иначе по професия съм готвач, каза в навечерието на утрешния празник на рибарите – Никулден, един от доайените сред рибарската общност в Балчик Живко Чакъров, предава БГНЕС.

Вадим от морето предимно попчета и малко карагьоз, обяснява той.

Според дългогодишния рибар причина за липсата на риба е промяната в климата, в морската фауна. Той обясни, че тази година в Черно море е имало много течения, много медузи, но не и риба…

Най-търсената за Никулден е бялата риба с люспи, защото се смята, че предвещава благоденствие. Такива са видовете кефал, карагьоз, сафрид, чернокоп, които всъщност са дефицит, става ясно от думите му.

Не само рибата намалява, но и желаещите да се занимават с риболов и то в крайморски град като Балчик. „От две години вече почти няма сред младите хора желаещи да се занимават с това“, каза Живко и признава, че самият той също от около година излиза по-рядко в морето, заради напредналата възраст. Причината за липсата на интерес сред новите поколения е, че само с риболов не може да се изхранва семейство. „В нашия район – от Каварна до Балчик, няма постоянно през цялата година пасажи от риба, така че човек да е сигурен, че ако не днес, то утре уловът ще е добър и може да разчита на това за изхранването на семейството си“, обясни опитният рибар.

Около 25 са лодките на брега в Балчик, които излизат периодично в морето.

„Най-хубавата традиционна риба (изключвайки калкана), за мен е карагьоз или чернокоп, а начина за приготвяне - на скара. Задължително е да се сложи лимон и да се сервира топла, тогава рибата е вкусна. На празничната трапеза за Никулден у нас винаги има и рибена чорба“, споделя Живко. Тайната на хубава рибена чорба, според него, е влагането на месо от няколко вида риба.

„Но сезонът е такъв, че на масата може да има и свинско месо, джумерки“, добавя шеговито Живко Чакъров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама