Бивш военен разузнавач: Няма напрежение между Русия и България въпреки шпионските скандали

12:00, 07 дек 19 / Политика 25 2758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България попадна в епицентъра на нов международен скандал. Руски шпиони са имали тайна база във френските Алпи, откъдето са действали в няколко страни, сред които и у нас. Разкритията са на френския вестник "Монд", който нарича тези агенти - убийците на руското военно разузнаване.

Руските шпиони, действали и в България, използвали Френските Алпи като базов лагер

Според бившия ни военен разузнавач Иван Пенков има две хипотези за този скандал, като едната е, че това е замитане на нещо по-голямо, понеже ГРУ няма как да има толкова много разкрити скандали.

Носи малко подозрение сериозността на историята на последния международен скандал във Франция, в който е замесена и страната ни, добави той. Приписват на разкритата група в Алпите отравянето на Скрипал и дъщеря му, както и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Освен това и кампании по дестабилизация на Молдова и Черна Гора. Общият знаменател е, че зад тях се вижда подписа на Главното разузнавателно управление на Русия, обясни Пенков.

Скотланд Ярд разследва участие на Путин в случая „Скрипал“

Според разследването на "Монд" в продължение на 4 години - между 2014 и 2018 г. - руски шпиони многократно са пребивавали в градове в Югоизточна Франция и са пътували непосредствено до границата с Швейцария, а районът  във Френските Алпи е използван за логистична база – за подготовка на операциите им в Европа и в частност в България.

Тази база по-скоро може би е била с цел да замете следите към други операции. Звучи достоверно, но твърде сложно е да се прави подготовката за тези операции в база, каза още бившият ни военен разузнавач.  

Но как таен щаб на руското разузнаване функционира незабелязано в продължение на години на територията на френския департамент Савоа?

"Тези агенти-убийците от руското военно разузнаване никога не са извършвали престъпление на Френска територия. 15-те руски шпиони се връщат в алпийския си щаб преди всяка операция в ключови моменти - атаката срещу българина Емилиян Гребев, тази срещу Сергей Скрипал във Великобритания приз 2018 г., кампаниите за дестабилизация на Молдова през 2014 г. Или пък тази срещу Черна Гора, която се опитваше да се приближи до НАТО", обяснява Жак Фолору, разследващ журналист на "Монд".

Пенков заяви, че не отхвърля нищо: "По-скоро изразявам съмнения. ГРУ има засилена разузнавателна дейност през годините. Тази история се използва като психотропно средство за промяна  на съзнанието на хората, вкарване им в стрес, което не е случайно. Tам, където руското военно разузнаване е уличено по реален начин в някакъв операция, това не смущава Русия, тя не се стряска от провалите на ГРУ, от нищо не се стряска, не е опровергава динамично обвиненията в операции, използва ги за въздействие като психотропно средство за възможностите на ГРУ, коментира още Пенков.

Кой е изгоненият от Русия български дипломат?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама