Радев иска фалшифицирането на изборите да стане криминално престъпление

13:32, 09 дек 19 / Политика 25 4990 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На среща с представители на ЦИК и отговорните институциите във връзка с местните избори президентът Румен Радев призова фалшифицирането на изборите да стане криминално престъпление, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Според държавния глава трябва да се увеличи тежестта на наказанията – и като административни наказания, и като криминални престъпления. „Защото това е престъпление към демокрацията – да подменяш вота на гражданите. От прозрачността и честността на изборите зависи не просто демокрацията, а легитимността на управлението“, подчерта Радев. Той обясни, че усещането на хората е, че по време на изборите се върти индустрия за десетки милиони и коментира, че е срамно това да се случва в европейска държава в 21 в.

Няма идеални избори

Румен Радев посочи, че няма универсални правила, които да водят към идеални избори. „Идеални избори няма. Това е огромна организация, която обхваща всички в държавата, и е нормално да има проблеми, но в определена рамка. Но на последните местни избори излязохме от тази рамка“, коментира той. Като най-големи проблеми той посочи огромния брой недействителни бюлетини, голямото разминаване в избирателните списъци, неспазването на закона от страна на социологическите агенции и медиите, както и корпоративният и купен вот. Президентът определи и като недопустими огромните разлики в екзит пол-овете и апелира и за това да се вземат сериозни мерки.

Машинният вот срещу фалшивите бюлетини

Според Радев спасението от недействителните бюлетини е машинният вот. "Както банкоматът не ти пуска парите, докато не минеш през целия набор от действия, така и машината няма да те пусне да гласуваш, докато не минеш всички стъпки. Да, струва пари, но трябва да имаме машинен вот, за да решим проблема с фалшивите бюлетини, голямото чакане и т.н.“, заяви Радев.

Президентът коментира още, че в Бюджет 2020 няма позиция за откриване на процедура за купуване на машини за гласуване. „И въпросът ми е как ще се осигури финансирането и най-важното – кога ще започне процедурата? Трябва да направим така, че шест месеца преди следващите избори всички машини да са по местата си - всички процедури да са приключили и те да са готови за употреба“, каза още той.

От своя страна, шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов подчерта, че според последни проучвания 24% от българите не са използвали интернет. По думите му това няма да им позволи да се справят с този начин на гласуване. На свой ред Румен Радев обясни, че вижда машинното гласуване по-скоро като работа с банкомат, който всички добре познават. Според него използването на интернет няма общо с машинния вот.

Според ЦИК изборите са били легитимни

По време на срещата представителите на ЦИК се обединиха около това, че последните местни избори са били легитимни и добре проведени. Според тях основна причина за големия брой недействителни бюлетини е често променящото се изборно законодателство. Предстои да бъдат направени проверки на секциите, където е имало най-много недействителни бюлетини. 

Изпълнителната власт игнорира президента

Радев отбеляза липсата на представители на изпълнителната власт на срещата, като посочи, че тяхното отсъствие не отменя отговорността им пред гражданите за честни и открити избори. Предстои по същата тема той да се срещне и с представители на парламентарно представените партии.

Припомняме, че веднага след като гласува на втория тур на местните избори, държавният глава обяви, че има намерение да свика среща с представители на ЦИК, правоохранителните органи и политическите партии във връзка с множеството сигнали за недействителни бюлетини и купен вот. Тогава Румен Радев изрази мнението, че огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама