Заради мръсния въздух в София: Безплатни буферни паркинги, но без "зелен билет" (Обновена)

09:15, 10 дек 19 25 3830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6:30, Обновено в 9:15

 

Столична община обяви безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт във вторник като мярка за борба с мръсния въздух. Буферните паркинги ще работят от 5 до 24 ч. 

За днес Националният институт по метеорология и хидрология е обявил жълт код за мъгла.

От местната управа обаче все още няма да въведат т.нар. "зелен билет", а казват, че имат готовност за това при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на замърсяване.

„От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме днес да започне процес на очистване. Надявам се утре, с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът“, заяви пред БНР проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Общинските съветници от ДБ осъдиха липсата на мерки за подобряване на въздуха в София

Кметът Йорданка Фандъкова отново призова гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват алтернативно отопление.

От общината заявиха, че продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване. 

За да се тръгне към търсене на решение на проблема с мръсния въздух, първо трябва да се знаят източниците, отбеляза проф. Брънзов. „Това, което винаги ще замърсява града, са неговите собствени източници на прах – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде измит. Винаги ще има този източник на прах. Точно този прах, който стои в града, вдига се, сваля се – той има много сериозно влияние върху замърсяването на града. Разбира се, автомобилите и битовото горене също. Има още един източник – това е външният източник на прах за града“.

По думите му по-честото миене на улиците ще намали източниците на прах в града, но трябва да се работи за всеки от източниците на замърсяване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама