13 са жертвите на вулкана в Нова Зеландия

07:15, 10 дек 19 / Свят 25 2062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че не очаква да бъдат открити живи хора на Белия остров, където туристи бяха изненадани от изригването на вулкан, пише Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

"Съсредоточаваме се около намирането на телата, за да бъдат върнати на близките им", каза Ардърн.

Смята се, че общо 13 души са намерили смъртта си. Съдбата на петима от тях беше потвърдена, останалите осем се водят изчезнали. Общо 34 души оцеляха при изригването на вулкана, като 31 от тях са в болница.

Пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия

Един от пилотите на хеликоптер, изпратен да направи оглед от въздуха, е рискувал да се приземи.

"Доколкото разбирам, обикалял е острова известно време. Той ми докладва за това, че не се очаква да бъдат открити оцелели", каза премиерът.

Белият остров, който е частна собственост, е популярна туристическа дестинация в страната. Той се намира недалеч от бреговете на Северния остров на Нова Зеландия, източно от град Окланд. Според новозеландските власти, в момента на изригването, там е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи

Вулканът на малкия остров е най-активния в Нова Зеландия. За последно той е изригвал през 2016 г. Въздушното пространство над Белия остров е обявено за зона забранена за полети.

Към момента е потвърдено, че няма пострадали български граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама