Украйна и Русия се договориха за пълно спиране на огъня в Донбас

07:31, 10 дек 19 / Свят 25 2054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На срещата на лидерите от Нормандската четворка в Париж беше договорено, че трябва да влезе в сила пълно спиране на огъня в Източна Украйна, пише Би Би Си, цитирано от БГНЕС. С посредничеството на Франция и Германия, президентите на Русия и Украйна за първи път се срещнаха лично и преговаряха за кризата в Донбас.

Ключова среща между Путин и Зеленски

"Двете страни се съгласяват на пълно спиране на огъня без изключения, преди края на 2019 г." пише във финалното комюнике от срещата в Париж.

Договорени са още три зони, в които украинските войски и проруските сепаратисти да отстъпят от фронта, както това беше направено по-рано от Украйна при градовете Петровское, Золотое Станция Луганская.

Изтеглянето на войниците и бойната техника "трябва да е завършено преди края на март 2020 г.", пише в комюникето, цитирано от АФП.

Путин и Зеленски седнаха на масата на преговорите в Париж

Друга договореност, постигната между Владимир Путин и Володимир Зеленски, беше за нова размяна на пленници. Такава размяна през септември беше един от факторите, които върнаха Русия и Украйна на масата за преговори. Новата размяна трябва да е факт преди да е изтекла 2019 г., казаха Путин и Зеленски.

На срещата в Париж не се очакваше пробив в отношенията между Русия и Украйна. Двете държави остават много далеч в позициите си как да се реши кризата в Донабас.

Володимир Зеленски изтъкна след разговорът с Путин, че Киев и Москва остават на крайно различни позиции по отношение на това кога и как да се предаде контрола на границата между Донбас и Русия обратно на Украйна. Зеленски отхвърли и идеята на Путин за особен статут на Донецка и Луганска област и каза, че Украйна е не може да се превръща във федерална държава.

"Имаме много, много работа за вършене, но се отбелязва движение. Набираме инерция.", каза Ангела Меркел след преговорите."Моето усещане е, че имаше добра воля в участниците в срещата да се намери решение на сериозните проблеми.", допълни канцлерът на Германия.

Такова беше и мнението на домакина на срещата Еманюел Макрон. Френският президент каза: "Фактът, че сме тук, рамо до рамо, сам по себе си е важен резултат. Постигнахме рестарт на преговорите, което не беше направено в продължение на няколко години. Това е постижение."

Макрон обяви, че следващата среща на Нормандската четворка ще е след 4 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама