СЕМ ще гледа доклад за спазване на Закона за радиото и телевизията от "Хоризонт"

08:10, 11 дек 19 25 2019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъди на днешното си заседание доклад относно наблюдение на медийния регулатор на програма „Хоризонт“ за спазване на Закона за радиото и телевизията. Наблюдението е във връзка с изискването за плурализъм на гледните точки.

Съгласно Закона за радиото и телевизията БНР и БНТ са национални обществени доставчици на радио услуги и съответно на аудио-визуални медийни услуги, които отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точни във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика.

Още в края на октомври председателят на СЕМ София Владимирова обяви готовност на регулатора да извърши мониторинг на плурализма в "Хоризонт" след заседание на Временната парламентарна комисия за БНР.

„Такъв фокусиран специализиран мониторинг обикновено се прави веднъж годишно за съответствие с разпоредбите на закона и спазването на лицензията. Това, което е планирал СЕМ, знаете, беше обявено още на изслушването на генералния директор на 16 септември по предложение на член на Съвета. Свалени са записи, които за периода от началото на юли, когато започна мандата на Светослав Костов до 26 септември, защото тогава започва предизборната кампания. Той е традиционен мониторинг за плурализъм, който се е правел и преди. Такъв е правен и в началото на 2018 година - той е качен на сайта, като там не са установени никакви отклонения“., каза Владимирова, припомня БНР

На заседанието на медийния регулатор ще бъде представен и доклад на Техническата комисия с председател Ивелина Димитрова за проверка на документите на кандидатите за директор на БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама