„Българската Коледа“ помага на 3-годишния Орлин с детска церебрална парализа

11:21, 11 дек 19 25 2033 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Във връзка с новото 17-о издание на Българската Коледа" ТОПНОВИНИ потърси родители на деца, които са подпомогнати от инициативата.

Силвия Матроска е майка на 3-годишния Орлин, който е с детска церебрална парализа. Той не може да седи самостоятелно, не може да ходи, нито да говори.

С него ежедневно работят трима рехабилитатори, като процедурите са по два пъти на ден. Разходите за рехабилитация възлизат на 700 лв. седмично, като отделно от това той ходи на водна рехабилитация, лечебна езда и Боуен терапия, разказа тя пред ТОПНОВИНИ.

Именно сериозните разходи са причината Силвия да се обърне към инициативата „Българската Коледа“. Тя сподели, че разчита и на средства от дарители – приятели, които помагат за лечението и всички процедури.

Ежедневието на родител на дете с церебрална парализа е трудно. „Сутрин ставаме, храним се и ходим на процедури. Поне три часа на ден ни отнема пътят до всички центрове за процедури, тъй като някои са на другия край на София.  Орлин не може да се движи изобщо – той постоянно е на ръце, във вертикализатор, в бънджи, във всякакви уреди. За минута не е оставен да лежи. Понякога нямам време да се нахраня“, разказа Силвия.

„Водим го на детски площадки. Никой не го отбягва, но контактите с други деца са силно ограничени, понеже около всички тези процедури на ден не ни остава време“, каза още майката на Орлин.

По думите ѝ институциите у нас изобщо не са съпричастни към проблемите на деца с това заболяване. Силвия обясни, че е имала доста проблеми с изписването на инвалидна количка на Орлин, като обясни, че социалните отпускат 800 лв. за нея, а цената ѝ е около 1400 лв. Освен това тя се е натъкнала и на проблем с ТЕЛК комисиите.

Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството и да подпомага лечението на деца. Можете да се включите в инициативата като дарите 1 лв. с SMS на кратък номер 1117 или с обаждане на 0900 1117.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама