Румънският парламент одобри покупката на пет изтребителя F-16

20:25, 11 дек 19 / Свят 25 2825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Долната камара на румънския парламент одобри проектозакон за покупка на пет изтребителя F-16 в рамките на програма за оборудване на военновъздушните сили с многоцелеви самолети, съобщава БТА.

Изтребителите ще бъдат купени от Португалия, а допълнителният пакет оборудване и услуги по поддръжката - от Съединените щати.

Борисов: Никога не е имало лобизъм за F-16

Проектът беше одобрен с 256 гласа "за", два гласа "против" и един въздържал се. Предстои законът да бъде изпратен на президента за обнародване, съобщи в. „Гъндул“.

Министърът на отбраната Николае Чука поиска от премиера Лудовик Орбан на правителствено заседание преди две седмици да бъде включен в дневния ред проектът за покупката на самолети F-16 в рамките на програмата за многоцелеви изтребители.

През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя F-16 от Португалия, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г. За закупените първоначално изтребители, без пакета от допълнителни услуги и оборудване от правителството на САЩ, Румъния заплати на Португалия около 180 милиона евро.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама