Драма в БСП заради гласуването за Цацаров?

11:18, 12 дек 19 / Политика 25 3759 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера всички партии в парламента подкрепиха Сотир Цацаров за поста на председател на КПКОНПИ. „За“ него гласуваха и 27 депутати от БСП, въпреки че преди това от левицата бяха обявили, че няма да дадат гласа си за нито един от двамата кандидати. Като причина за това те посочиха несъгласието им Народното събрание да назначава шефа на антикорупционния орган. Те настояват това да прави президентът.

Окончателно: Цацаров ще бори корупцията

Тези 27 гласа в подкрепа на Цацаров изненадаха БСП и днес партията излезе с официална позиция, в която се посочва, че е имало общо събрание на групата, на което е било взето решение да не се подкрепя неговата кандидатура. Против това решение обаче са се обявили трима депутати. Заради това им е била дадена възможност да гласуват по лично желание, но само ако преди това изразят мнението си от трибуната. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров обаче не направи публично изявление. Затова от БСП съобщиха, че всеки, който не се е съобразил с общото решение, ще понесе своята лична отговорност. Каква ще е тя обаче не стана ясно.

Ето и пълният списък с депутатите от БСП, които подкрепиха кандидатурата на Цацаров за шеф на антикорупционната комисия.

  1. Богдан Боцев
  2. Васил Антонов
  3. Георги Стоилов
  4. Георги Йорданов
  5. Георги Вергиев
  6. Георги Търновалийски
  7. Димитър Георгиев
  8. Добрин Данев
  9. Драгодмир Стойнев
  10. Иван Валентинов Иванов
  11. Иван Ибришимов
  12. Любомир Бонев
  13. Манол Генов
  14. Мартин Обрешков
  15. Михаил Христов
  16. Николай Тишев
  17. Николай Пенев
  18. Николай Бошкилов
  19. Петър Кънев
  20. Радослав Стойчев
  21. Светла Бъчварова
  22. Смиляна Нитова
  23. Теодора Халачева
  24. Тодор Байчев
  25. Тома Томов
  26. Цветан Топчиев
  27. Чавдар Велинов

В кулоарите на парламента зам.-председателят на групата на БСП Христо Проданов заяви, че не може да си обясни с какво Сотир Цацаров е спечелил сърцата на тези, които са го подкрепили, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Всички за Цацаров и Цацаров за всички

Той е категоричен обаче, че тези 27 гласа не означават бламиране на лидера Корнелия Нинова. „Защото знам тези колеги как се държат по принцип в други заседания и с други решения. Как ще се понесе лична отговорност ще го решим на заседание на групата“, посочи той.

На 14 декември, събота, предстои заседание на Националния съвет на БСП, на който темата ще бъде обсъдена

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама