Нено Димов призова за засилен контрол върху вноса на отпадъци

17:10, 12 дек 19 / Политика 25 2168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Министерството на околната среда и водите информират, че до момента не е постъпвала официална информация относно задържани от властите в Италия отпадъци, натоварени в жп вагони предназначени за България. 

Въз основа на публикуваните кадри въпросните отпадъци биха могли да се определят като смесени отпадъци и би следвало да бъдат обект на процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие, като могат да бъдат внасяни само за оползотворяване.

Съгласно чл. 98 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) се забраняват превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане, посочват от министерството. 

До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превози на подобен вид отпадъци с железопътен транспорт от Италия за България, съответно не е предоставяно разрешение за такъв. 

Съгласно изискванията на Регламент (ЕО) 1013/2006, в случай на съмнение за незаконен превоз, съответният компетентен орган по прилагането му, следва незабавно да информира останалите заинтересовани компетентни органи.

МОСВ в качеството си на компетентен орган по прилагане на Регламента до момента не е уведомен от италиански компетентен орган за задържане на незаконен превоз, предназначен за България.

Във връзка със случая днес министърът на околната среда и водите Нено Димов е изпратил писма до ръководствата на Агенция „Митници“, МВР и на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в които се апелира за повишено внимание и поддържане на засиления контрол върху вноса на отпадъци, който беше въведен през лятото на тази година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама