Протест заради пречиствателна станция в Асеновград (Обновена)

11:31, 13 дек 19 / Общество 25 1952 Шрифт:
Topnovini

Жителите на Асеновград излязоха на протест пред сградата на общината в града. Причината за недоволството е новата пречиствателна станция, която се оказа,  че не работи. Модерното съоръжение, което беше изградено с пари от държавата и струва около 30 милиона лева, беше открито предизборно в края на октомври. Оказва се, че то действа само на хартия.

Тя трябваше да заработи през август. Имаше официално откриване. Правят се някакви опити за работа. Има назначени работници, на които се плаща от общината. Защо има работници, а пречиствателната станция не работи. Тези задължения, предполагам, ще ги връща общината, ние данъкоплатците”, разказва протестиращ пред Нова телевизия.

Проблем има и с металосъбирането в града. Протестиращите питат „къде спи общината”. Те настояват да се обясни, защо 32 милиона ги няма. Няма и машини.

Няма да позволим изливането на отпадните води в река Чая да продължи и да се стигне до екологична катастрофа. При условие, че имаме изградена чисто нова пречиствателна станция е недопустимо да останем безучастни. Въпреки трудностите и това, че обектът е приет, независимо от недовършената работа, ние няма да оставим нещата на произвола”, категоричен е кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

„Това ни е сериозен проблем. Това съоръжение е прието предизборно, преди местните избори и не работи. Подписано е с акт 15. Когато стъпих в длъжност изпратих комисия от специалисти, които излязоха с протокол, че наистина съоръжението не работи. Веднага известих МОСВ, защото това са пари по оперативна програма по околна среда”, обясни кметът на Асеновград Христо Грудев.

„Имаше реална опасност да загубим парите. Ние сме подписали, че съоръжението работи, а то не работи. Подписите са на кмет, заместник-кмет, изпълнители, проектанти – 40 човека. Ще се търси отговорност от тях. Нашата бърза реакция беше да направим така, че да отстраним тези 120 пропуска, за да може съоръжението да работи”, каза още той.

Кметът на града Христо Грудев заяви, че министър-председателят Бойко Борисов му е съдействал по случая. Той е обнадежден, че съоръжението ще заработи скоро.

Първите проби на пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград вече са извършени. Има индикация, че е възможно съоръжението да заработи, поясни кметът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама