Как да пестим от сметката за ток през зимата?

08:50, 15 дек 19 25 2097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за ток? Семейство с две малки деца сподели как ще се справи с бюджет под 200 лева за декември, при положение, че са на бойлер и се топлят изцяло на ток, предава Нова телевизия.

Красимир Тасков се нанася със семейството си в ново жилище. Избира да се отоплява на климатик. Според експертите това е най-изгодното решение. 

„Важно е да се избере един модерен климатик, който успява с мощност под 1 киловат да отоплява едно нормално голямо помещение. Въпросът е че при покупка на този уред, трябва да се отделят някъде между 800 и 1200 лева, но със сигурност един модерен климатик, който е инверторен успява да икономиса някъде около 40-45 процента от сметката”, заяви експертът Йордан Вакъвчиев.

А ето и какво прави Красимир, за да спести повече пари. „Ставам сутрин и преди да тръгна на работа намалям температурата. Например, ако за мен е нормално в стаята да е около 22 градуса, аз намалявам климатика до 17-16 градуса. Ако изключим уреда и навън е -15 градуса, стаята ще изстине и после трудно ще се стопли”, каза Красимир.

„Най-честата грешка, която допускат потребителите е да се приберат вкъщи на студено, да го пуснат на 28 градуса, с цел да го стопли бързо и тогава климатикът работи на максимална мощност, което не му позволява да мине в режим, който само да поддържа температурата. Верният ход е да настроим климатика на по-ниска температура и през целия отоплителен сезон уредът да не се изключва”, каза още Вакъвчиев.

Същото се отнася и за конвекторните печки, които обаче харчат повече ток.

„При конвектора има друг плюс. Дори навън да е -20 градуса, той няма да спре, както климатика. Малко по-скъпо е като отопление, но е по-комфортно. Също така е и тих”, поясни Красимир Тасков.

„Една конвекторна печка, която успява прецизно да следи температурата в стаята, става икономична, когато успее да достигне желаната от нас температура. Тя се изключва и когато изстине помещението, се включва пак”, обясни Вакъвчиев.

И по дневната, и по нощната тарифа, най-много пари се спестяват, когато използваме нови уреди.

„Модерните съдомиялни машини спестяват много вода, тъй като с някъде около между 10 и 15 литра те измиват 40 съда. Ако ги мием на ръка, ще изхабим около 5-6 пъти повече вода”, каза още Вакъвчиев.

В дома на Красимир повечето уреди са нови. А той ги употребява, както съветват експертите. Пресмята, че за 70-те квадрата дом, с надеждна изолация, няма да плати повече от 200 лева за ток, за декември. И че няма да се налага да посяга към камината, завещана от предишните собственици.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама