Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли

13:45, 15 дек 19 25 2718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка замърсява колкото 18 коли, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите, обясни лекарят. Според него маските за лице са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята.

Д-р Симидчиев е на мнение, че България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък, уточни той.

Според наскоро обявените данни на Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве.

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на сайта София „завоюва“ за първи път през изминалата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама