Лекарката, прегледала починалото тригодишно дете: Има болести, които не се поддават на лечение

08:40, 16 дек 19 25 1923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Хората разбраха, че, за огромно съжаление и на нас лекарите, има болести, които не се поддават на лечение. Скоротечни, бързи, в рамките на часове състоянието се влошава и те завършват фатално”. Това коментира д-р Елена Георгиева – лекарката, прегледала 3-годишния Алекс в детската педиатрия в София, пред Нова телевизия. Проверката на агенция „Медицински надзор" вече установи, че до смъртта на момченцето не се е стигнало заради лекарска грешка.

„Има състояния, при които в 22:00 часа се предполага, че детето може да бъде лекувано у дома, в 02:00 часа, както е в случая с Александър, то трябва задължително да постъпи в болница. И беше прието в нашата. В рамките на часове състоянието се влошава до степен да се включи интензивно, а в следствие и реанимационно лечение. С мерките които предприехме, стабилизирахме състоянието му и го изпратихме в „Пирогов”, не с идеята, че той ще загине там, а, че ще продължи с лечението и то ще бъде по-адекватно към състоянието му в момента”, коментира още д-р Георгиева.

„Има ситуации, които за нас лекарите са не по-малко драматични, отколкото за хората, които ги преживяват”, каза лекарката.

Официално: БЛС обяви причината за смъртта на 3-годишния Алекс

По думите й случаите на двустранна хеморагична пневмония в България са по 4-5 на година, като тя засяга не само деца, но и възрастни хора.

„Случаят с 3-годишният Александър може да послужи за оздравяване на проблемите в системата”, смята още д-р Георгиева. „Трябва да се знае, че първият лекар, който може да помогне на детето, е личният лекар. Родителите трябва да му имат доверие. Малко обаче останаха личните лекари, които преди това са били педиатри. Това създава известно недоверие между родители и лекари, което кара родителите да търсят и за по-дребни поводи помощ от специалисти в болнични условия. Това натоварва болничната помощ”, коментира д-р Георгиева.

Според нея Педиатрията трябва да получи специален статут. „Ако се погледне на тази болница като на специална и организацията й се промени, може да стане ядро на бъдещата детска болница”, смята д-р Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама