От 1 януари цената на водата се вдига между 0,1 и 9,26% (Обновена)

12:10, 17 дек 19 25 5035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:50, Обновено в 12:08

От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%.

Доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) показва, че Кърджали е градът, в който се планира най голямо поскъпване на ВиК услугите - с 9,26%. Най-малко се предвижда да се
повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1%. За София-град се планира увеличение с 6,64%, съобщи БТА.

Увеличението, предвидено за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е от 3,29 на сто в сравнение с цените на ВиК услугите тази година. За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто. За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9% в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75%, се посочва в доклада на КЕВР.

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР
предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена е 3,42 лв./куб. м, цените на ВиК услугите в Разград от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до КЕВР във връзка с обсъждането. Според нея увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани. Увеличението, предвиденото за безводния регион на Перник, например, е с повече от 3% в сравнение с 2019 г., а в същото време водната криза в Общината е поредното доказателство за лошото състояние на ВиК мрежата, която не се поддържа, пише Ковачева до КЕВР. Тя настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите. 

КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата, планирано от 1 януари 2020 г. и да се въведе мораториум върху повишението й в областите с воден режим – Перник, Плевен, Габрово и Ловеч“, призова по време на заседанието Мая Манолова. Тя смята, че цената на водата трябва да се обвърже с качеството на ВиК-услугата и на питейната вода.

В становището си до КЕВР Манолова попита КЕВР за дейността на ВиК-дружествата, отчитането на бизнес-плановете им, защо не е публикуван Годишният доклад на КЕВР за дейността й и състоянието на ВиК-сектора, защо се предлага увеличение на цените, без да е обвързано с качеството на водата, защо не са обявени средно-месечните доходи на домакинствата по области, на базата на които, по закон, се изчислява социалната поносимост на цената на водата, кога КЕВР ще съобщи как са използвани средствата от предходните увеличения на цената на водата и колко лева ще са допълнителните приходи на ВиК-дружествата вследствие на новото поскъпване от 1 януари 2020 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама