Безплатни буферни паркинги в столицата заради мръсния въздух

06:30, 18 дек 19 25 2296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Буферните паркинги днес в София ще са безплатни за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, съобщиха от Столична община. Мярката се предприема във връзка с прогноза за превишения на стойностите на фините прахови частици над две от станциите на Изпълнителната Агенция по околна среда над 150 мкг/куб.м.

От общинската администрация призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

Продължава и миенето на столични булеварди с автоцистерна, както и проверките на източници за замърсяване от строителни, търговски, промишлени обекти и по сигнали на граждани.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул.“Цариградско шосе“, бул.“Черни връх“, бул.“Ломско шосе“, бул.“Александър Малинов“ и на бул.“Драган Цанков“.

"Миналият вторник паркингите по линиите на метрото също бяха безплатни и постигнахме 20% повече паркирали автомобили", отбеляза кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook.

На сайта https://air.sofia.bg/ може да се види в реално време почасовите станции от всички станции, прогнозата за следващите дни и въведените допълнителни мерки.

На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на фини прахови частици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама