Гласуват импийчмънта на Тръмп

07:20, 18 дек 19 / Свят 25 1985 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Долната камара на американския Конгрес ще гласува импийчмънта на президента Доналд Тръмп. Очакванията са двете обвинения - в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса, да получат зелена светлина.

Решението за гласуването беше взето от регулаторния комитет на Камарата след повече от девет часа обсъждане, предаде БГНЕС. Това ще сложи начало на същинския процес по отстраняването на Тръмп от длъжност.

Часове преди вота Тръмп написа писмо до председателя на Долната камара Нанси Пелоси като я обвини, че е започнала война срещу американската демокрация. В шестте страници Тръмп заяви, че разполага с по-малко права от тези, които са имали съдените вещици от Салем. Той остро критикува демократите за процедурата по импийчмънт и пише, че това е незаконен опит за преврат.

Попитана за реакция Пелоси отговори лаконично с думите “Нямам думи. Това е абсурдно”.

Конгресът на САЩ обяви в какви нарушения обвинява Тръмп

Долната камара, контролирана от демократите, се очаква да даде ход на процеса. Същинският процес по импийчмънт обаче е в Сената. За да осъди Тръмп и да го отстрани от властта, са необходими гласовете на две трети от сенаторите, но в момента републиканците разполагат с мнозинство и нямат намерение да гласуват срещу президента. Тръмп изрази надежда за честен процес в Сената.

В десетки американски щати се проведоха демонстрации с искане за отстраняването на президента.

В центъра на течащия процес е поведението на Тръмп спрямо Украйна и опасенията, че той се е опитал да използва нужна на Украйна военна помощ като залог за разследване на политически опонент. Тръмп категорично отрича да е нарушавал закона.

В цялата история на САЩ Камарата на представителите само два пъти обявява импийчмънт - на Андрю Джонсън (1868) и Бил Клинтън (1998), като Сенатът оправда и двамата. Тръмп е 45-ият президент на страната и възнамерява да бъде преизбран през 2020 г. за втори четиригодишен мандат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама