Peugeot и Fiat Chrysler се сляха официално

10:10, 18 дек 19 25 2398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автомобилните производители Peugeot PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles подписаха официално сливането си на стойност 50 млрд. долара, създавайки четвъртия по големина в света производител на автомобили по отношение на производствения обем и третата мега компания в бранша по приходи.

"Предложената комбинация ще бъде отраслов лидер чрез своето управление, възможности, ресурси и мащаба и успешно ще капитализира възможностите, предоставени от новата ера в устойчивата мобилност“, се казва в съвместно изявление на двете компании.

Новосформираният консорциум се очаква да постигне годишни продажби на 8,7 милиона автомобила при приходи от близо 170 милиарда евро.

Съгласно подписаното споразумение Fiat Chrysler ще запази своето подразделение Comau до приключване на сделката и ще се раздели с него "незабавно" след това в полза на акционерите на новата съвместна компания.

Fiat Chrysler и Peugeot също така заявиха, че китайската група Dongfeng се съгласила да продаде 30,7 милиона акции на Peugeot обратно на френската автомобилна компания, като намали дела си в съвместната компания до 4,5%.

Peugeot и Fiat Chrysler се договориха да се обвържат в края на октомври. Съгласно споразумението акционерите на всяка компания ще притежават 50% от новото дружество. Главният изпълнителен директор на Peugeot Карлос Таварес ще бъде главен изпълнителен директор, а председателят на управителния съвет на "Фиат Крайслер" Джон Елкан ще поеме същите функции в новата група.

Очаква се приключването на самата мега сделка да се осъществи след 12 до 15 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама