Урсула фон дер Лайен: Лондон ще загуби повече, ако няма сделка

13:35, 18 дек 19 / Свят 25 1952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако до края на 2020 година не бъде финализирано търговско споразумение с Обединеното кралство, "това ще нанесе повече вреда на Великобритания, отколкото на Европейския съюз". Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен пред Европейския парламент в Брюксел.

Тя добави, че графикът за излизане на Великобритания от Европейския съюз е "изключително предизвикателен", предаде БТА.

Фон дер Лайен допълни, че Brexit е само "началото на нови отношения", а не "краят на нещо" и че тя се надява двете страни да имат "безпрецедентно партньорство" в следващите години.

"Графикът пред нас е изключително труден. Завършва до декември 2020 година. Остава ни много малко време. В случай, че не успеем да сключим споразумение до края на 2020 година, отново ще се сблъскаме със ситуация на ръба на пропастта", отбеляза шефът на ЕК.

Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Brexit

"Това очевидно би навредило на нашите интереси, но би повлияло на Обединеното кралство повече, отколкото на нас, тъй като Европейският съюз ще продължи да се възползва от своя единен пазар, митническия съюз и 70-те международни споразумения, които сме подписали с нашите партньори", допълни тя.

Британските законодатели са готови да гласуват в петък по предложения от премиера Борис Джонсън законопроект за излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви януари догодина. Вчера стана ясно, че законопроектът за Brexit ще бъде променен, като страната ще бъде задължена да приключи с т.нар. "преходен период" до края на 2020 година, независимо от това дали ще има или не търговско споразумение с ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама