Желязков: EK ще прави оценка на въздействието на пакета „Мобилност“

17:13, 18 дек 19 / Политика 25 2427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Европейската комисия ще направи оценка на въздействието доколко е полезна мярката да се връщат камионите в страните по регистрация. От Брюксел ще излязат със специална декларация на 20 декември". 

Това съобщи на извънреден брифинг транспортният министър Росен Желязков след публикация в „Политико“, съобщава БГНЕС. Според министъра статията, че ЕК спира пакета, е едностранчива.

ЕК не е съгласна с промените в пакета "Мобилност"?

Желязков съобщи, че днес в Брюксел е проведено заседание, на което са информирани страните членки за проведените триалози на 12декември. „Еврокомисията чрез своя представител ясно изрази своето разочарование по отношение на връщането на превозното средство в държавата по установяване“, отбеляза министърът и посочи, че връщането не е сред мерките, заложени в зеления пакт на ЕК.

Оттук нататък предстои пактът за мобилност отново да се гласува на 21 април в Комисията по транспорт на ЕП, а през май текстовете да влязат за гласуване на второ четене в пленарна зала.

Одобреният законопроект се очаква да влезе в сила не по-рано от юни 2020 година. От този период ще започне да тече 18 месеца за оценка доколко е ефективна мярката за връщането на превозните средства, посочи Желязков.

От лятото на следващата година за България ще тече 18-месечният срок за предявяване на иск срещу разпоредбите.

Борисов: Дискусията по пакет „Мобилност“ не е приключила

Премиерът Борисов също информира в социалните мрежи, че Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение за изготвяне на оценка на въздействието и ако е необходимо на нови законодателни предложения по отношение на промените в правилата за международните пътни превози. 

"Причината за решението на комисарите е, че новите правила по пакета "Мобилност" и особено разпоредбата камионите да се прибират празни в страната, които бяха договорени преди седмица, не помагат, а напротив - пречат на усилията за опазването на околната среда", пише още Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама