Аврамова: Държавата ще гласува "против" увеличението на цената на водата (ОБНОВЕНА)

16:32, 19 дек 19 / Политика 25 2952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Държавата ще гласува „против” увеличението на цената на водата”. Това заяви по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По думите й КЕВР има законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не са задължителни.

Министър Аврамова коментира и заключението на прокурор Красимира Минчева, според което тя и министърът на околната среда и водите трябва да поемат отговорността за водната криза в Перник. "Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването си. От МРРБ и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам", коментира тя. 

По-късно енергийният регулатор разясни, че преди началото на всяка година е задължен служебно да измени вече одобрените цени на ВиК услуги в бизнес плановете на отделните дружества. Това задължение не отпада при наличие на форсмажорни обстоятелства, каквото е обявеният воден режим в област Перник, уточняват от КЕВР.

Регулаторът посочва, че управителите на ВиК дружествата решават дали да въведат утвърдените от КЕВР цени. Законът не им позволява да прилагат по-високи от утвърдените цени, но могат да прилагат по-ниски такива.

От КЕВР уточняват, че министърът на регионалното развитие и благоустройството, като принципал на ВиК операторите с държавно участие в капитала, сключва договорите за възлагане и за контрол на управлението им. МРРБ като мажоритарен собственик с 51% участие в капитала на ВиК - Перник може да предложи или да изиска от управителя на дружеството да не бъдат въвеждани утвърдените от КЕВР нови цени на ВиК услуги от 01.01.2020 г. Такова действие е в правомощията на собственика на търговското дружество и е свързано с неговото търговско управление и няма отношение към регулаторните правомощия на Комисията.

КЕВР изрази своята съпричастност към гражданите в община Перник, засегнати от режима на водоподаване от язовир „Студена“. От регулатора вярват, че с общите усилия на местната власт и на държавните институции ще бъде намерено решение за възстановяване на нормалното водоснабдяване на потребителите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама