Изграждат българска църква в Букурещ

10:15, 19 дек 19 25 1677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българска църква ще бъде изградена в Букурещ, съобщи Русенският митрополит Наум, който е определен от Светия синод да отговоря за връзките с Румънската православна църква и е председател на неправителствената организация, създадена за построяването на храма, съобщи БТА.

Предстои да бъде придобит теренът, върху който ще се изгради църквата. Той е с площ около 2500 кв. м и ще бъде предоставен безвъзмездно за нуждите на българската общност - за построяването на храма и културен дом към него.

По повод на финансирането Русенският митрополит Наум обясни, че предстои да бъде изготвен технически проект. Той каза още, че при последната си среща с премиера на България е получил уверението му, че молбата за отпускане на средства ще бъде разгледана.

"Имаме надежда, че държавата ще подпомогне строежа на храма. Доколкото имам разговори и сведения от живеещите в Румъния българи, те също имат готовност, заедно с български фирми, които работят в Букурещ, в един момент да подпомогнат изграждането на църквата", каза Русенският митрополит.

Той съобщи, че българската църква в Букурещ ще носи името на Свети Йоан Рилски.

Митрополит Наум коментира още, че ако всичко върви по план, първата копка на строежа на храма може да бъде направена през май идната година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама