Честито Рождество Христово!

00:05, 25 дек 22 25 9557 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Настъпи Рождество Христово! Християнският свят чества рождението на Божия Син Исус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Вярва се, че идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството.

В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер - с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участват само млади мъже. Коледарите обикалят по къщите и пеят за здраве и благоденствие. Облечени са празнично, като за голям студ, с окичени с китки и пуканки калпаци. Времето за коледуване е точно определено- от полунощ до изгрев слънце. Домакините по къщите ги даряват с краваи. 

Днес имен ден празнуват Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Райко, Радко, Радослав, Радостин, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и производните на тези имена.

На този ден постите свършват. Вярващите ходят на църква, където има празнична служба. На трапезите се слагат обредни хлябове с формата на занаяти, домашни животни или селскостопански сечива, без които животът е немислим. 

На най-светлия християнски празник екипът на Topnovini.bg пожелава на читателите си здраве, щастливи мигове и късмет. Нека в трудното за обществото ни време съхраним човешкото и си помагаме. Чудеса да се случват не само по Коледа, а в душите да има мир, хармония и удовлетвореност! Бъдете и дерзайте! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама