Благоевградчани протестираха срещу мръсния въздух в града

16:46, 19 дек 19 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращите за чист въздух в Благоевград и кметът на областния център Румен Томов се обединиха в битката срещу замърсяването. Стотици се включиха в мирното шествие срещу хроничното замърсяване на града, като носеха маски и аспиратори, предаде БНР.

Протестиращите декларираха, че не вярват на контролните институции и настояха общината да вземе мерки най-вече срещу дейността на ТЕЦ „Рубин“, който според тях, освен растителни отпадъци, изгаря и текстилни.

Кметът на Благоевград Румен Томов заяви, че е заедно с хората и пое конкретни ангажименти. "Януари и февруари съм договорил да дойдат две мобилни станции, собственост на общината. Едната станция ще бъде пред ТЕЦ "Рубин" - няма вариант, когато хората са единни и си отстояват интересите, някой да ги натиска отгоре, определен производител да има чадър. Ако ние сложим тези станции, които аз обещавам, че ще дойдат януари-февруари“, заяви той пред протестиращите.

До момента Общината не е наложила нито една глоба за изгаряне на опасни отпадъци, твърдят протестиращите.

Жителите на областния център, които се организираха в социалните мрежи, настояват институциите да приложат цялата строгост на закона и правомощията си спрямо замърсителите. Те определят мерките на Регионалната инспекция по околна среда като неадекватни и настояват за поставяне на филтри и устройства за улавяне на пари на най-големите замърсители.

Основен проблем в Благоевград е и транспортната натовареност, струпването на автомобили в централната част на града, както и липсата на паркинги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама