Владимир Илиев е Спортист на годината (ОБНОВЕНА)

11:21, 20 дек 19 / Спорт 25 2633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биатлонистът Владимир Илиев е Спортист на 2019 година. Той стана победител в 62-ото издание на церемонията, която се проведе в зала „Асикс Арена“, съобщи Нова телевизия. Илиев спечели сребърен медал на световното първенство по биатлон през март в дисциплината 20 км индивидуално бягане. По-рано тази седмица Илиев бе отличен и с наградата „Спортен Икар“.

Призовата награда отива при представител на биатлона за втори път в историята на анкетата след 1998-а, когато призът бе за олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска. Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска не скри вълнението си след обявяването на сребърния медалист от последното световно първенство в нейния спорт - Владимир Илиев, за Спортист номер 1 на България за 2019 г. Именно Дафовска прие наградата от негово име, тъй като той е на състезание във Франция.

"Отстрани е доста по-вълнуващо. Когато спечели, 3 дни след това ми тръгваха сълзите, не можех да повярвам, че се случва, но тайничко съм се надявала и сме работили всички като екип, за да стигнем до там. На Владо му коства много години къртовски труд. Биатлонът е толкова тежък спорт, че, който не се е качвал на бегачки и не е пробвал да стреля със 180 удара в минута, да затаи дъх, трудно би си го представил", заяви тя пред bTV. "Отговорността като ръководител е по-голяма. Когато си на снега, всичко е подготвено за теб. Единствено и само от теб зависи да се представиш. Сега виждам отстрани каква организация, какъв труд и екип трябва, за да се постигне. Винаги има големи мечти за олимпийските игри, но няма да кажа какви", добави още Дафовска.

Снимка: БГНЕС

Второто място в класацията зае 35-годишната лекоатлетка Ивет Лалова, която е седмата най-бърза жена в света на 200 метра. Трети пък е топтенисистът ни Григор Димитров, който игра полуфинали на US Open и Мастърса в Париж.

Топ 10 на Спортист на годината:

1. Владимир Илиев

2. Ивет Лалова

3. Григор Димитров

4. Божидар Андреев

5. Тайбе Юсеин

6. Алберт Попов

7. Радослав Пантелеев

8. Кубрат Пулев

9. Мария Оряшкова

10. Боряна Калейн

Наградите на спортистите от топ 10 бяха връчвани от легенди на българския спорт - олимпийските шампиони Стефка Костадинова, Екатерина Дафовска, Таня Богомилова, Таню Киряков, Георги Костадинов, Армен Назарян, Иван Иванов, Тереза Маринова. В церемонията участие взе и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Щангистът Божидар Андреев сподели, че иска да постигне най-голямата си мечта на Олимпийските игри в Япония догодина. Сливналията се класира на четвърто място в анкетата Спортист на годината и допълни, че отличието ще го мотивира за още по-големи успехи. „Чувствам се чудесно, екстра. Емоцията на състезание е съвсем различна, сега е малко по-така. Тази награда ще ме мотивира за напред. Пожелах си да съм номер едно, но и номер четири пак е добре. Най-голямата ми мечта за 2020-та е да отида в Токио и там да я изпълня. Предстои ми Европейско първенство през април и там ще се реши дали взимам квота. Надявам се да се справя”, коментира Андреев, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

Европейската шампионка по борба и сребърна медалистка от световното първенство Тайбе Юсеин е щастлива, че трудът ѝ през годината е бил високо оценен."Щастлива съм да гледам как трудът ми се оценява от вас. Това ме мотивира да работя още повече, за да си гоня моите цели. Преди години се зароди в мен една мечта за олимпийско злато. С годините усещам, че се приближавам към тази цел. В това се крие мотивацията ми. Определено Токио 2020 е най-близката цел. Трудно е много. Времето ще покаже", сподели тя пред bTV, след като получи наградата си.

Снимка: БГНЕС

За втора поредна година за Отбор на годината бе обявен националният ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели сребърен медал от Световното първенство в Баку и златни медали от Световните купи в Минск и Казан. Наградата за треньор номер 1 на вестник „Труд“ спечели треньорката на ансамбъла Весела Димитрова.

Снимка: БГНЕС

За Спортист на годината с увреждания бе обявен лекоатлетът Християн Стоянов.

Снимка: БГНЕС

Министърът на спорта Красен Кралев благодари на родните спортисти, че за поредна година с цялото си сърце защитаваха честта на България на международните спортни форуми. "Изпращаме една добра година за българския спорт... Спокоен съм за бъдещето на българския спорт, защото започваме да печелим в спортове, в които нямаме традиции. Разбира се, това далеч не са нашите пълни възможности", написа той в социалната мрежа Facebook.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама