Каролев пред ТОПНОВИНИ: Догодина средният доход в столицата ще достигне 2 000 лв.

11:12, 20 дек 19 25 3955 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

За една година издръжката на живот у нас е поскъпнала с над 60 лева на месец. За нормален живот четиричленно семейство трябва да разполага с 2 472 лева, според данни на КНСБ от третото тримесечие на годината. В сравнение с началото на 2019-та месечният разход се е увеличил с 63 лева. Цифрите коментираме с икономиста Владимир Каролев.

Според него представените от КНСБ данни не са верни. „Една от най-големите лъжи, които разпространява КНСБ е, че в България животът поскъпва все повече, а доходите не растат. Точно обратното се случва. Това е ясно, когато се видят официалните данни на Евростат. Няма нито поскъпване на живота над ръста на доходите, нито изкуствено завишаване на цените“, обясни той.  Каролев заяви, че цените на стоките и услугите на свободния пазар се определят от потребителите. Завишение се наблюдава в сферите, в които държавата по един или друг начин ги регулира. Такива например са в енергетиката и донякъде във водния сектор – при ТЕЦ-овете и „Топлофикациите“.

Икономистът е на мнение, че цените на наемите и имотите в столицата и в по-големите градове са достъпни за хората със средни доходи. „Средният доход за столицата гони 2 000 лв. Според мен догодина в първото шестмесечие ще достигне 2 000 лв. В София е икономично да живееш в относително престижен квартал. Който работи, спокойно може да си позволи да плаща наем в по-крайните квартали“, изтъкна той. Според него основен проблем остават хората, които са извън пазара на труда, защото те са функционално неграмотни. „Част от тях искат да работят, но просто нямат умения. Държавата трябва да прояви усилия да ограмоти тези хора. Има и такива, които не искат да работят, защото им стигат ниските социални плащания. Това са предимно малцинствата, но не само“, добави той.

Според специалистa съседните на България страни имат относително същото ниво на стандарт на живот, освен в Гърция, където той е с около 20% по-висок. „Има доста градове в България, където стандартът на живот e по-висок от градове в Италия, Испания, Португалия и Гърция. Не трябва да се говори за държави, а за региони. Проблемите на България са регионите с много ниската заетост“, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама