Северният магнитен полюс на Земята се движи с безпрецедентна скорост

21:00, 20 дек 19 / Култура 25 4362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените вече разкриха, че Северният магнитен полюс на Земята се измества по-бързо, отколкото някой е предвиждал. Полярните смени не са рядкост и ние отдавна знаем, че магнитните полюси на Земята винаги са в движение, но скоростта, с която се движи полюсът, озадачи изследователите.

Сега, месеци след този първоначален доклад, нови проучвания потвърждават, че движещият се полюс все още се насочва към Сибир и прави това с безпрецедентна скорост, информира БГНЕС. Нов доклад, озаглавен „Световният магнитен модел“ на 2020 г., показва, че полюсът се движи ускорено към Северна Русия. Очаква се обаче тази тенденция да се промени.

Важно е да се разбере разликата между Северния магнитен полюс и географския Северен полюс. Географският северен полюс не се движи и ако обясним нещата с най-простата терминология, това е „върхът“ на земното кълбо. Магнитните полюси обаче непрекъснато се движат. През последните години Северният магнитен полюс се движи по-бързо от всякога.

Изследователите вярват, че магнитният полюс ще продължи пътуването си към Сибир, но че той ще започне да се забавя малко, докато ние навлизаме в новата година.

Докладът прогнозира, че Северният магнитен полюс ще продължи да се движи към Русия, макар и с бавно намаляваща скорост - до около 40 км годишно в сравнение със средната скорост от 55 км за последните 20 години.

И така, какво точно означава това за съдбата на човечеството? Ами, има много малко значение! Не се смята, че тези видове промени в магнитните полюси на планетата са обвързани с каквито и да било сценарии за края на света, независимо в какви популярни научнофантастични филми бихте го видели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама