Япония затваря два ядрени реактора

10:50, 22 дек 19 / Свят 25 2092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японската енергийна компания "Кансай електрик пауър" спира работата на трети и четвърти блок на АЕЦ "Такахама" в западната префектура Фукуи, защото не съответстват на нормите за антитерористична сигурност, съобщи ТАСС.

Японският ядрен регулатор отново ще разследва аварията във Фукушима от 2011 г.

Енергоблоковете ще спрат работа през лятото на 2020 г., защото сегашните им сертификати изтичат през август и октомври. Компанията няма да успее дотогава да обнови инфраструктурата и да извърши други действия, необходими за получаването на нови документи от Комитета по ядрена енергетика.

Една от причините за спирането на реакторите е корупционният скандал, засегнал компанията през изминалата година. Според предварителното разследване ръководството е получило около 320 милиона йени (3 милиона долара) от строителна компания, искаща да получи договор за работа на територията на АЕЦ "Такахама".

Този скандал вероятно ще доведе и до отлагане на предвиденото за 2021 г. рестартиране на първи и втори реактор на същата централа.

С помощта на Русия: Иран започна строителството на втори реактор в АЕЦ "Бушехр"

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима" около 30 на сто от използваната в Япония енергия се дължеше на атомната енергетика. В резултат на временния отказ от ядрена енергетика страната беше принудена да се снабдява с електричество предимно от ТЕЦ-ове.

Сега в Япония работят осем реактора в пет централи, а правителството се надява в скоро време да продължи политиката на частично рестартиране на атомните електроцентрали.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама