Българин събира средства за паметник в Българово в памет на избитите християни през 1878 г.

11:00, 25 дек 19 25 5476 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Млад българин стартира дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на паметник в град Българово в памет на избитите и посечени християни през 1878 г.

Клането в Българово напомня на Баташкото. На 4 февруари 1878 г., когато полковник Лермонтов навлиза с войската си в тогавашното Урум Еникьой (дн. гр. Българово) заварва в двора на храм ''Св. Анастасий'' около 400 посечени от турския башибозук християни – мъже, майки с деца, баби и дядовци.

Историята е това, което ни обединява в народ с борбен дух и славно минало. За да се съхраним като силна нация, трябва да помним миналото си и да вярваме в доброто бъдеще. 

В това вярва и иницаторът на проекта Пламен Карашев. 

Неговото желание е болката и страданията в миналото ни да бъдат увековечени с монумент в памет на всички посечени християни в храм ''Св. Анастасий''. 

Родът на младия българин произходжда от днешния град Българово. Някога, при едно от разграбванията на църквата, прадядо му спасил иконите и ги съхранил в дома им, а години по-късно дядо му Янко Карашев му предава завета да покаже на цяла България, че на 15 км от Бургас има място, което е от значение за нашата история.

Паметникът ще бъде дарение от художника Иван Бахчеванов:

''Когато споделих за историята на моя род с художника Иван Бахчеванов, той се просълзи. Неговият дядо бил свещеник в село Дъмбене и при едно от нападенията над църквата бил обесен по особено жесток начин с изтръгнати нокти. Разказа ми, че вече няма възможност да пътува до там, но има желание да ми помогне и безвъзмездно ще изгради паметник, символ на жестоките събития, които е преживял българският народ. Така се роди идеята за изграждането на паметника, с който да увековечим завинаги пролятата българска кръв'', разказа пред ТОПНОВИНИ Пламен Карашев.

Проектът е подкрепен от кмета на Бургас Димитър Николов, както и от фондация ''Докосни щастието''.

Необходимата сума за изграждането на паметника е 38 000 лева.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи на:

IBAN: BG31STSA93000026544649

Фондация ''Докосни щастието''

Банка ДСК-ЕАД

''Обичта към род и родина е свещена. Тя се пренася в семейството сред близките и приятелите ни и поражда в нас това специално чувство. Познавайте историята на народа ни и го обичайте, защото дървото се крепи на корените си'', допълва Карашев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама