КЗП със съвети за пазаруването по празниците

11:36, 24 дек 19 25 1994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При пазаруването за празничната трапеза, когато и кошниците са по-пълни, потребителите да следят какво точно се отбелязва на касата. Да внимават дали един продукт – случайно или не – няма да бъде маркиран повече от веднъж или видяната на щендера цена няма да се окаже по-висока на касата. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR, съобщиха от КЗП.

Кога и как можем да върнем подаръците от празниците?

Сред най-търсените за подаръци тези дни са детските играчки. Маргаритов припомни, че те също попадат сред стоките, които могат да бъдат върнати, ако са закупени през инернет. Важно условие обаче е да не бъдат ползвани за игра преди това.

Председателят на КЗП апелира при проблеми с резервации за празниците хората да реагират. Първо – към търговеца, а ако проблемът не бъде решен, към контролните органи. „Ако потребителят сигнализира своевременно, извършваме проверки с нашите дежурни екипи. Тогава е по-лесно за нас, освен да установим нарушението и да наложим санкция, но и да съдействаме на потребителите да получат компенсация за това, че са им били причинени неудобства“, посочи той. Имаме конкретни примери в нашата дейност, в които сме постъпвали така, и в крайна сметка потребителите са оставали все пак удовлетворени като краен резултат“, добави Маргаритов.

Съвет към пътуващите организирано: Уверете се в легитимността на туроператора

На въпрос за какво все още най-много се оплакват потребителите Маргаритов отговори, че жалбите предимно са свързани с гаранционната отговорност, но понякога и с ограничаването на законови права на потребителите, туристически услуги и пр.

В края на разговора Димитър Маргаритов прогнозира, че най-вероятно през следващите години ще се наблюдава тенденция за спад на броя на жалбите. Според него това се дължи на все по-доброто познаване на правата и повишената активност от страна на потребителите, както и на по-голямата информираност на търговците за техните законови задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама