Цели села у нас живеят със средства на роднини зад граница

12:25, 24 дек 19 25 2242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница, за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година, съобщи bTV.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания. Оказва се, че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции.

Добрите новини на 2019 година

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017 г. до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.  От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина. Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Само по празници ли даряваме

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат.

Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат, се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама