Светла Иванова пред ТОПНОВИНИ за новата си коледна песен

17:00, 25 дек 19 25 5566 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Часове след излизането на първата коледна песен на Светла Иванова и нейната вокална група "Светлина", певицата застава пред микрофона на ТОПНОВИНИ, за да сподели повече за този и останалите проекти, с които се занимава.

Автори на музикалната приказка за добрина и вълшебство край елхата са Светла Иванова и мултиинструменталистът Константин Кучев, заедно с децата от ВГ "Светлина".

 
Посрещате Коледа с нов проект - коледна песен с детска вокална група "Светлина". Как възникна идеята за песента? Как протекоха снимките?

Светла Иванова: Според мен е много хубав знак това, че първата песен на групата ни, която реализирахме като запис и клип, е точно коледна, вдъхновена от най-големия семеен празник. Текстът на песента се получи много лесно, когато дадох на децата задачата да довършат изречението „Коледа е…“. Радвам се, че на снимките за клипа много се забавляваха. Във всяко нещо, което вършим и като големи, забавлението е най-важното. Това е и едно от нещата на които с Косьо искаме да научим децата независимо дали ще станат певци, музиканти, композитори или не. Да задържим интереса им към музиката е наша задача, да ги провокираме и да им помагаме да творят също, но ще сме щастливи и да им останат хубави спомени от това време прекарано заедно независимо как ще изберат да продължат пътя си.

Децата от групата не са просто изпълнители, те са част от целия творчески процес.

Светла Иванова: Така е. Точно затова мисля, че най-подходящото определение за нашата група е не просто вокална, а вокално-творческа група, защото искаме да създаваме всичко с децата – от музиката и текста до изпълнението. Да ги научим да бъдат творци. Точно това е уникалното в нашата вокално-творческа група, че ние създаваме всичко заедно с децата. Те са толкова автори, колкото и ние.

С какви амбиции влизате в новото начинание - да имате детска група?

Светла Иванова: Амбициите ни са да правим много авторски песнички заедно, всеки месец по една нова. Децата са извор на идеи и вдъхновение, така че не ни е никак трудно. „Коледа е в мен“ е всъщност четвъртата ни песен, а сме заедно само от октомври. Ние така или иначе създаваме песни за деца, затова решихме, че ще е още по-лесно ще намираме пътя към тях, ако самите те ни помагат. Децата за първи път направиха и записи и в студио. Някои от тях нямат навършени 5 години. Учим ги и на микрофонна техника и на сценично поведение. Благодарение на Косьо ще имат и възможността да се запознаят с различни музикални инструменти. Самият той свири поне на 5. Сигурна съм, че 2020-а ще реализираме първия си албум заедно.

Музикалната група не е единствения ви опит с деца, разкажете защо се насочихте към тях.

Светла Иванова: Винаги съм обичала да работя с деца. Неслучайно едното ми образование е педагогическо, другото – музикално, а така съчетавам и двете. С Константин Кучев се запознахме в „Музейко“, където и двамата работихме с дечица и създадохме общ проект "Тананикаща йога", с който правим много срещи с дечица и съчетаваме музика с движение и в движение. С него се работи много леко и приятно. Покрай участията ни в детски клубове, на рождени дни и други изяви започнаха да ни питат дали няма да направим наша вокална група. Това всъщност е наша сбъдната мечта, за която много сме си говорили от години. Когато отворих собствено пространство и имахме и възможно най-подходящото място за това, веднага осъществихме идеята ни. Имаме записани още авторски песнички, в които идеите са общи. Те ще бъдат към третата ми интерактивна книга за родители и деца от поредицата “Вълшебна книжка“. Към всяка книга правим албум с „Вълшебни песнички“. Вторият записахме с децата от вокална група „Врабчета“, но вече си имаме наша и всички песнички ще правим заедно.

През последните години преподаването на йога преобладава над изявите Ви на сцената. Откъде е този интерес към йогата до толкова, че да стане и едно от основните Ви занимания?

Светла Иванова: Повече от половината ми житейски път е бил свързан с йога – било като учител или ученик. От 29 години практикувам, а преподавам от 2013-а, затова няма как да ви разкажа за тази част от мен с няколко изречения. Като тийнейджър, йога беше моята алтернатива на спорт, който можех да си позволя, да правя когато си поискам, и то вкъщи. После се превърна в част от живота ми. Не съм имала конкретна причина, за да се обърна към нея, но както знаете – няма нищо случайно. Това да откриеш, че нещо е много „твое“ на 13 години, е голям късмет и никак не e случайност. Практиката ми (не става дума само за физическата част, а и за философията на йога) ми даде опора да премина през различни периоди от живота ми. И досега ми помага да подобрявам качеството си на живот в различни направления, а надявам се и на хората около мен.

Какво е общото между йогата, писането и музиката?

Светла Иванова: Общото е любовта, която е в основата им. В тези три начина на изразяване и споделяне намирам една посока – радост. В часовете ми по йога отново присъстват и трите. Ритъмът на музиката често води практиката ми и моментния ми подбор на асани, а като творец обичам да импровизирам и създавам нови произведения, така че никога да не се повтарям. Успях да обединя тези три вдъхновения и в първия ми интерактивен проект – Тананикаща йога за деца, от който се роди и поредицата „Вълшебна книжка“. В нея съчетавам писането, музиката с песничките за деца и упражненията от йога. Албумът ми „По пътя“ също събра в себе си йогата, музиката и писането ми.

На какво още отдавате времето и усилията си?

Светла Иванова: Пространството, което създадохме тази година с Антоанета Илиева, Salt&Art – Солни стаи и йога студио, изисква много обгрижване, лично отношение към клиентите и управление. Като негов менажер имам много задачи, но когато създадеш нещо свое, по начина по който си представяш, че трябва да се случват нещата, в него влагаш много усилия и любов и умората ти е приятна, чувстваш се полезен и удовлетворен. Освен че в него преподават още 10 йога инструктора, самата аз имам часове за малки и големи като въздушна йога, Тананикаща йога, S.A.Y. - моят авторски час, както и релаксация с тибетски купи. Освен там, водя практики в Академията (НМА „Панчо Владигеров“) като хоноруван преподавател на студенти, в детска градина, в училище, в Музейко, в йога студио, имам и частни уроци по йога, но аз съм такъв човек, че колкото повече се раздавам и помагам – толкова по-добре се чувствам.

Осъществявате толкова много проекти, как успявате да се справите с всичко това, без да бъдат пренебрегнати и личния живот и семейството?

Светла Иванова: Просто всичко, което правя ми носи огромно удоволствие и наслада и ме вдъхновява, а когато се прибера вкъщи се опитвам да съм отдадена на 100% на семейството ми. Имаме специален ден с дъщеря ми, в които излизаме „по женски“ и ходим всяка седмица на театър, на кино или просто да си поговорим докато хапваме сладолед. Със сина ми също имаме силна връзка, имаме и семейни традиции като неделен обяд. В повечето дни от седмицата вечер съм у дома, през деня така или иначе всички са по задачи.

От всичко изброено, над което работите (изглеждате като човек, пълен с идеи и с енергия за тяхното осъществяване), имате ли нещо ново наум?

Светла Иванова: Идеи никога не ми липсват, но времето не ми стига да осъществя всички. Но пък така по естествен начин се отсяват по-съществените, тези които е трябвало да се случат.

 

Клипът на коледната песен на Светла Иванова и нейната детска вокална група може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама