Майдел: В Европейската народна партия имаме ясна визия за индустриалната трансформация

11:27, 27 дек 19 / Политика 25 1955 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ева Майдел: В Европейската народна партия имаме ясна визия за индустриалната трансформация
Ева Майдел: В Европейската народна партия имаме ясна визия за индустриалната трансформация

 

В групата на Европейската народна партия в Европарламента имаме ясна визия за индустриалната трансформация, свързана с прехода към нисковъглеродна икономика. Поставяме акцент на научния подход за климатичните политики и мерки за внедряване на нови технологии в европейската индустрия, в това число и българските предприятия. Целта ни е т.нар. Зелена сделка за ЕС да включва устойчиви политики, инициативи и инструменти и да помага за всички региони в ЕС, за да няма губещи от прехода към нисковъглеродна икономика.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел, съобщиха от пресофиса й.

Ева Майдел: Финансирането на идеи и малки бизнеси в Европа вече ще е много по-лесно

Това се случва в контекста на представената от новата Европейска комисия амбициозна програма, която цели създаването на т.нар. Европейски дигитални шампиони и достигането на технологичен суверенитет, както и визията за въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. „Докато тези цели в голяма степен отговарят на притесненията на гражданите, които излязоха да гласуват на европейските избори през май тази година, пред обществото и политиците предстоят тежки обсъждания какъв път трябва да се извърви и какви реформи са необходими за постигането на целите. Особено в светлината на изненадващия край на климатичната среща COP 25 в Мадрид, който много от експертите нарекоха провал, ЕС ще иска да бъде водещата световна сила в борбата с климатичните промени, където технологиите ще заемат централно място,“ допълни Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента.

През изминалите месеци в групата на ЕНП в Европейския парламент работим усилено в подготовката на единна позиция, която да отразява регионалните и социални особености на ЕС”, коментира Ева Майдел. Позициите се очаква да бъдат приети и публикувани в началото на следващата година. Българският евродепутат допълни, че в документа, който ще начертае основни принципи за климатичната политика, ще залегнат няколко много важни за България приоритети: „Работим всички инструменти за финансиране за бизнеса чрез програми като InvestEU, Хоризонт Европа, Европейската инвестиционна банка и др. да имат специален фокус и към засегнатите енергийно региони, за да се преодоляват предизвикателствата свързани с цените и източниците на енергия, както и привличането на кадри в енергийния сектор.”

Ева Майдел: Регулирането на новите технологии трябва да насърчава малките и средни предприятия

Според групата на ЕНП в ЕП, технологичният аспект е ключов за постигането на конкурентоспособност особено в контекста на световните тенденции за надмощие, търговска война и борба с промените в климата. В позицията, по която работят евродепутатите ясно се посочва, че дигиталните технологии трябва да бъдат преосмислени. „Технологичен суверенитет не означава Европа да се затвори, а да бъде независима в избора си на доставчици на дигитални продукти и инфраструктура. Иновациите не се получават във вакуум, а в партньорства и обмен на знания, опит и практики – ще търсим тези партньорства, които ще позволят на индустрията ни да напредва и да се конкурира глобално. Ще работим и за това гражданите да имат възможно най-голям контрол над данните си, както и да получат нужните дигитални умения.”, добави Ева Майдел. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама