Сблъсъци избухнаха по време на протестите в Париж

17:23, 28 дек 19 / Свят 25 2333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нараства напрежението между протестиращите и полицията в Париж. В следобедните часове младежи с маски запалиха пожар пред изложбения център "Жорж Помпиду", а органите на реда се намесиха, за да разпръснат тълпата.

Сблъсъците станаха по време на съвместен поход на синдикатите и "жълтите жилетки". Движението на организираната колона от протестиращи беше прекъснато, наложи се и полицията да използва гранати със сълзотворен газ.

Протестите във Франция продължават 

Неизвестни лица, облечени предимно в черно и скрили лицата си под маски и шалове, изграждаха импровизирани барикади от метални огради, предаде БГНЕС. С помощта на щитове и палки полицаите постепенно изтласкаха агресивните демонстранти на улицата, но въпреки това ситуацията остава изключително напрегната.

Последната за годината акция на "жълтите жилетки" започна в Париж тази сутрин, когато конвой от демонстранти премина почти без инциденти до Северната гара. Там те се присъединиха към похода на синдикатите, които стачкуват от 24 дни.

Първата обща стачка, организирана от най-големите синдикални организации във Франция, шокира страната на 5 декември, когато около 800 000 души излязоха по улиците на различни градове. В пет демонстрации, проведени от този ден, участват транспортни работници, лекари, учители, адвокати, пожарникари и представители на много други професии, които са против пенсионната реформа. Сред основните причини за недоволството на французите е решението на властите да премахнат специалните пенсионни тарифи за голяма част категории граждани, както и намерението да се повиши възрастта за пенсиониране на 64 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама