Вдига се обсадата на посолството на САЩ в Багдад (Обновена)

18:30, 01 яну 20 / Свят 25 2394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Привържениците на иракски паравоенни групи, за които се предполага, че са подкрепяни от Иран, започнаха да се изтеглят от обсадата на американското посолство в Багдад. В навечерието на Нова година те щурмуваха външния периметър на посолството, принуждавайки Вашингтон да изпрати допълнителни войски и да заплаши Техеран с репресии, съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирани от БНР.

Повечето протестиращи, които се бяха струпалите пред силно укрепения комплекс в Зелената зона, започнаха да се оттеглят по заповед от лидерите на "Хашед аш Шааби". Отстранени са и издигнатите преди по-малко от 24 часа палатки и барикади.

По- рано охраната на посолството на САЩ в Багдад изстреля сълзотворни гранати, за да разпръсне стотиците проирански протестиращи.

Десетките проирански членове на иракски милиции и техни поддръжници лагеруваха в палатки пред посолството през изминалата нощ. Вчера десетки протестиращи проникнаха на територията на посолството в едно от найтежките нападения над комплекса в последно време. Охраняващите посолството морски пехотинци изстреляха сълзотворни гранати, след като протестиращите запалиха покрива на приемната зона на комплекса. Демонстрантите хвърлиха коктейли "Молотов" и една от вратите, която също се запали, съобщи БТА.

12 са ранени при щурма в комплекса на американското посолството в Багдад

Линейки закараха в болници пострадалите протестиращи, а полицейски подкрепления подсилиха иракските сили, които вече са разположени пред дипломатическия комплекс.

Започналите вчера протести пред посолството на САЩ в Багдад бяха предизвикани от американски въздушни удари в неделя, в които бяха убити 25 бойци на подкрепяната от Иран милиция Катаеб Хизбула в Ирак. САЩ заявиха, че ударите са ответна мярка на убийството миналата седмица на американски цивилен подизпълнител в ракетен обстрел на иракска военна база, който според САЩ е дело на тази милиция. В Ирак са разположени около 5000 американски войници в подкрепа на местните сили. Неделните въздушни удари засилиха призивите в Ирак за изтегляне на американските сили от страната, отбелязва Ройтерс. САЩ вчера обявиха, че изпращат още 750 войници в региона след вчерашния щурм на посолството им в Багдад. Те първоначално ще бъдат дислоцирани в Кувейт. Според американски официални източници е възможно в близките дни в региона да бъдат изпратени до 4000 войници, ако е необходимо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама