Нощта с най-мръсен въздух в годината в световен мащаб

15:00, 01 яну 20 25 2093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Коя е нощта с най-мръсен въздух в годината в световен мащаб? Холандско проучване разкрива, че това са часовете на 31 декември срещу 1 януари – Нова година. Заради фойерверките във въздуха остават фини прахови частици, смесени с барут.

Временна комисия ще проучва замърсяването на въздуха в Русе

Гърмежи от пиратки, красиви зари, погледи към небето. Това е обичайното за всяка Нова година. Наред с красивото обаче дишаме голямо количество от елементите в Менделеевата таблица.  Така последната нощ от годината се превръща в най-замърсената. „Замърсяването може да се вдигне до 10-15 пъти над нормата. Всеки един от цветовете на пиратките всъщност е вид добавка вътре, която като гръмне се разпрашва на хиляди дребни частици във въздуха”, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев, пред Нова телевизия.

А димът може да доведе до респираторно дразнене. „Очите могат да започнат да сълзят, когато вдишаме навътре се получава бронхит, започваме да кашляме. Не рядко хората, които са особено чувствителни започват да кашлят”, допълни д-р Симидчиев.

Съветът на експертите – когато сами палим новогодишната заря е добре да се отдалечим. По този начин ще се предпазим както от евентуален дефект при гърменето, така и от дима. „Пиратката се поставя на земята, запалва се и след това се отдалечавате”, обясни Здравко Фъртунков, управител на фирма за пиротехнически изделия.

Въздухът в 12 града в страната днес е „отрова”

В зависимост от вятъра прочистването на въздуха може да се забави. Така може да продължим да дишаме барутните частици и повече от очакваното.

Производителите на пиротехнически изделия също са осъзнали проблема. Освен намаляването на вредните частици е намерен и начин фойерверките да замърсяват по-малко.

Косово е една от държавите, които от тази година въведе забрана за пиротехнически средства в нощта на 31-и декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама