Страховит новогодишен потоп в Джакарта, има девет жертви

19:51, 01 яну 20 / Свят 25 4411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върху столицата на Индонезия се стовариха страховити наводнения, докато жителите празнуваха Нова година, при което загинаха най-малко девет души, хиляди напуснаха домовете си, а местното летище беше затворено, предават световните медии.

Десетки хиляди веселящи се в Джакарта прогизнаха от проливния дъжд, докато чакаха фойерверки за Нова година, съобщи БГНЕС.

Говорителят на Националната агенция за борба с бедствията Агус Уибово заяви, че мусонните дъждове и реките са потопили поне 90 квартала и предизвикали свлачище в Депок, град в покрайнините на Джакарта.

Сред загиналите е 16-годишен ученик, който е бил ударен от ток. Повече от 19 хил. души са били във временни убежища, след като на няколко места нивото на водата достигнало до 3 метра.

Губернаторът на Джакарта Аниес Басведан, че падналите валежи са над три пъти над средното количество

Около 120 000 спасители са на разположение, за да евакуират засегнатите и да инсталират подвижни водни помпи, тъй като през следващите дни се прогнозират още валежи. Властите предупредиха, че е възможно наводнението да продължи до април, когато приключи сезонът на дъждовете.

Наводнението потопи хиляди домове и сгради в бедни и богати квартали, принуждавайки властите да прекъснат доставките на електричество и вода и парализира транспортните мрежи.

Джакарта е дом на 10 милиона души или на 30 милиона, ако се броят тези в околностите а мегаполиса. Той е предразположен към земетресения и наводнения и бързо потъва поради неконтролираното извличане на подземни води.

През август президентът Джоко Уидодо обяви, че столицата ще се премести в местност в слабо населената провинция Източен Калимантан на остров Борнео.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама