След акцията в Плевен: Четири служителки на РИОСВ са привикани на разпит

09:20, 03 яну 20 25 2539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При огледа сме установили, че видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъците. Това каза за bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова по повод проверката на полицията за незаконен трафик на боклук от Италия, съхраняван на територията на града.

Мащабна операция на МВР заради незаконния италиански боклук

При мащабна полицейска операция е проверен завод за отпадъци със съмнения за незаконен трафик на 9000 тона боклук от Италия, стана ясно вчера. От МВР се натъкват на депото, когато полиция и прокуратура влизат в завода. Открити са неопасни отпадъци – пластмаса, метал и хартия.

Засега е ясно, че балите с отпадъци на площадката са пристигнали у нас от Италия, но по море. Нашите власти ще търсят и връзка със задържаната влакова композиция от италианските власти край Милано.

Разследването е започнало на 30 декември 2019 г. Видимите нарушения при съхранението са, че отпадъкът е в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка на отпадъци", каза още Савова.

9000 тона отпадъци, внесени от Италия, са открити в Плевен

"На разпит са привикани четири служителки от РИОСВ – Плевен, които са изготвили протоколите, че в обекта всичко е наред. За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и разрешение за опасни отпадъци", обясни окръжният прокурор.

Не е възможно този боклук да се изгаря в ТЕЦ–Плевен, защото той работи с газ и няма инсталация за горене на твърди отпадъци. Категорично също тези отпадъци не се возят на новоизграденото с европейски средства депо за преработка на твърди битови отпадъци край село Буковълк”, категоричен е кметът на Плевен Георги Спартански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама