Русия спря да изнася петрол за Беларус

14:20, 03 яну 20 25 2333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 януари Русия е прекратила вноса на петрол за Беларус и рафинериите там са приведени в режим на минимално потребление, а запасите са достатъчни за около 20 дни. Причината е, че въпреки телефонните разговори на 30 и 31 декемви между президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко двете страни не се договориха за условията след изтичането на досегашния договор, най-спорното от които е цената, съобщава "Дневник".

От руския монополист "Транснефт" обясниха днес, че транзитният пренос не е засегнат, а внос за клиенти в Беларус няма, защото руски компании не са поискали такъв за новата година. "Ройтерс" съобщи за задаващия се проблем в последните дни на 2019 г. Позовавайки се на 6 източника от бизнес средите, агенцията посочи, че руските компании са започнали да складират близо 2 млн. тона петрол по танкери, рафинерии и в системата на "Транснефт" или да пренасочват количествата за Беларус към други направления, включително към черноморските пристанища. Това може да създаде излишък от обеми от сорта Urals на някои пазари.

Москва призова в края на декември медиите да не разпространяват "апокалиптични сценарии", защото има договорка с Минск за преминаване към временно споразумение до постигането на окончателно. Но на 31 декември Лукашенко възложи на правителството да търси алтернативни доставки от места като Саудитска Арабия и САЩ.

В интервю на 24 декември той говори за реверсивно използване на две от трите тръби на транзитния петролопровод "Дружба".

От "Транснефт" определиха подобни заявления като политически. По "Дружба" преминават около 10% от вноса на петрол в Европа. Това са над 1 милион барела дневно за държави като Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Германия. Евентуалните преговори може да бъдат подновени най-рано следващата седмица, тъй като Русия е в коледни празници до 9 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама