Българските моряци от кораба "Стара планина" остават в неизвестност

21:29, 03 яну 20 25 3824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двамата български моряци, които вчера паднаха зад борда на кораб "Стара планина" в Норвежко море, все още са в неизвестност. Плавателният съд остана в района до 14.00 часа днес и вече е на път към румънското пристанище Констанца, съобщи БНТ. Разследването по случая се води от Малтийската морска администрация, тъй като корабът плава под флага на Малта.

Двама български моряци изчезнаха в Норвежко море

От "Параходство български морски флот", собственик на плавателния съд съобщиха, че последно корабът е проверяван на 9 декември. Контролните органи не са открили нередности. Норвежкият спасителен координационен център прекрати спасителната операция още вчера.

Спират издирването на двамата български моряци в Норвежко море

"Много силен вятър, високо вълнение, 8-9 метрови вълни, студена вода. Смятат експерти от спасителния център, че човешко тяло без жилетка, без специален костюм не може да издържи повече от 1 час в такива условия. Установяваме връзка с полицейските власти в района, който е в близост до мястото на инцидента", обясни българският посланик в Норвегия Вера Шатилова-Мицарова.

Според специалисти, при такива тежки метеорологични условия моряците не би трябвало да излизат на палубата, без разрешение на капитана и уведомяване на дежурните на мостика. Те задължително трябва да бъдат обезопасени с колани и да имат специално облекло и спасителни жилетки.

Според вицепрезидентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров вероятно това е някаква аварийна ситуация, в която някой някъде е излязъл да свърши работа. Той обясни, че на всеки кораб има процедура за действия на екипажа при падане на човек зад борда. Тогава капитанът незабавно уведомява най-близкия Спасително координационен център, спира кораба, пуска спасителна лодка и човекът се прибира.

Капитанът на кораб "Стара планина" ще извърши вътрешно разследване за причините, довели до инцидента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама