Тръмп отново със заплахи към Иран, ракетните сили на Техеран - в готовност

07:10, 06 яну 20 / Свят 25 2075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп отправи нови предупреждения към Ирак и Иран. Той заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната. Думите му са в отговор на решението на иракския парламент да гласува прекратяване на присъствието на чужди военни в Ирак, предаде БГНЕС.

Тръмп напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база в Ирак, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни: "Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея".

Тръмп сe закани на Иран: Държим на прицел 52 важни цели

Американският президент заплаши и Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток в знак на отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани. Вашингтон твърди, че Техеран е привел ракетните си войски в повишена бойна готовност. САЩ не са сигурни дали се подготвя за отбрана или за нападение.

"Ако направят каквото и да е, ще има големи наказателни мерки", предупреди Тръмп пред журналисти в самолета, с който се връща във Вашингтон от двуседмичната си ваканция във Флорида.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

Тръмп освен това отново заплаши с нанасяне на удар по ирански културни обекти. "Те имат право да убиват наши граждани, а ние нямаме право да пипаме техните културни обекти? Не става така", заяви Тръмп, цитиран от БТА.

Той съобщи, че обмисля разсекретяването на разузнавателни данни, свързани с убийството на Солеймани.

По отношение на Северна Корея Тръмп заяви, че не очаква севернокорейският лидер Ким Чен Ун да наруши обещанието си относно денуклеаризацията, но призна, че това би могло да се случи.

В нощта на 3 януари САЩ проведоха операция в района на международното летище в Багдад срещу Солеймани и заместник-началника на иракските шиитски милиции Абу Махди ал Мухандис, които Вашингтон смята за замесени в организирането на атаката срещу американското посолство в Багдад на 31 декември 2019 г.

НАТО заседава извънредно заради обстановката в Близкия изток

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да нанесе "бърз и мощен удар" по 52 цели в Иран, ако американците бъдат нападнати.

Световната общност призова за сдържаност на САЩ и Иран. Лидерите на Германия, Франция и Великобритания се договориха да работят за постигане на деескалация в Близкия изток. 

Турция следи ситуацията след убийството на най-висшия ирански командир с огромна загриженост, защото изглежда, че това напрежение няма да приключи дотук, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. "Убийството на високопоставен командир на държавата, няма да остане неотмъстено", каза той в интервю за CNN Türk.

Ердоган подчерта, че и САЩ, и Иран трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението. "Обадих се на (американския президент Доналд) Тръмп да упражни сдържаност към Иран в телефонен разговор четири или пет часа преди удара. Ние бяхме шокирани след получаването на новината", каза Ердоган.

Той добави, че превръщането на Ирак в конфликтна зона заради напрежението между САЩ и Иран вреди на стабилността на региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама