В чужбина и у нас: Български медици ще се обучават в областта на донорството и трансплантациите

20:25, 07 яну 20 25 2430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 12 милиона лева, пари от Европа, български медици ще бъдат обучавани и у нас, и в чужбина, в областта на донорството и трансплантациите, съобщава bTV. 

България е на дъното на класацията за донорство и трансплантации на органи в Общността. За 2019 г. у нас са извършени 53 трансплантации на органи. Трупните донори са били 16. Броят на присъдените тъкани и клетки през миналата година е около 900.

Специалистите, които ще бъдат обучавани, са от български болниците, където се извършват такива операции.

Расте броят на българите с позитивна нагласа към донорство

Програмата се очаква да стартира през април. Болниците, които извършват дейност в областта на донорството и трансплантациите, вече са подали списък със специалистите, които искат да бъдат обучени. Обученията ще се извършват в чужбина и в България.

Сред първите обучени с евросредства ще са пулмолози от екипа на доцент Милена Енчева. Престоят им ще е тримесечен във Виена. "В България все още няма сертифицирани центрове, които да извършват такова обучение, тъй като ние сме в началото на извършване на белодробна трансплантация", заяви доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Кирил Ананиев: Ще продължим с белодробните трансплантации у нас

През обучения ще минат всички специалисти, които участват в дейностите по донорство и трансплантации - координатори, лекари, рехабилитатори, психолози, сестри. Ще бъдат в най-елитните центрове в Европа, а у нас ще се канят чужди специалисти.

"Нужно е, защото в последните години България изостава твърде много в тази част на медицината, която е високата медицина“, коментира Росен Иванов, изп. директор на ИА "Медицински надзор".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама